В4.00 ч. на 30 октовмри връщаме стрелките на часовниците си с един

...
В4.00 ч. на 30 октовмри връщаме стрелките на часовниците си с един
Коментари Харесай

Местим стрелките на часовника: Как ще ни се отрази?

В4.00 ч. на 30 октовмри връщаме стрелките на часовниците си с един час обратно. Така заран ще става ярко по-рано, само че пък ще се стъмва по-рано вечер. По този метод ще се върнем към астрономическото време, а от март до октомври спазвахме лятното часово време.

В България лятното часово време е въведено през 1979 година От 2002 година се връщаме към астрономическото в последната неделя на октомври, а прекосяваме към лятното в последната неделя от март. 

Каква е историята на лятното часово време?
.
Идеята за въвеждането на лятното часово време е препоръчана за първи път в есе на Бенджамин Франклин през 1784 година, а по-късно е препоръчана на английския парламент от англичанина Уилям Уилет през 1907 година

Въпреки това тя се трансформира в общоприета процедура в Съединените щати едвам през 1966 година Първоначално лятното часово време е въведено в Съединените щати по време на Първата и Втората международна война, с цел да се възползват от по-дългото ярко време и да спестят сила за военното произвеждане.

В годините след Втората международна война обособените щати и общности вземат решение дали да продължат да съблюдават лятното часово време и по кое време да го вършат. Това означавало, че някои градове изоставали с един час от други, макар че на картата ги деляли единствено няколко благи.

Лятното часово време е най-полезно за тези, които живеят по-далеч от екватора, където светлата част на деня е доста по-дълга през лятото, в сравнение с през зимата.

На местата, ситуирани по-близо до екватора, продължителността на светлата част от денонощието и на нощта е съвсем идентична през цялата година.

Ето за какво доста градове и страни на екватора не вземат участие в лятното часово време. В Съединените щати има единствено няколко места, които не съблюдават лятното часово време, в това число елементи от Аризона, Хаваите, Пуерто Рико, Американските Вирджински острови и Американска Самоа.

Понастоящем има към 70 страни, които вземат участие в лятното часово време, въпреки и не безусловно по същия график като Съединени американски щати.

В Европа лятното часово време продължава от последната неделя на март до последната неделя на октомври. В южното полукълбо, където летният сезон стартира през декември, лятното часово време се признава от декември до март. В Киргизстан и Исландия лятното часово време се съблюдава целогодишно; в екваториалните страни лятното часово време въобще не се съблюдава.

Привържениците на лятното часово време считат, че с изключение на намаляването на престъпността и автомобилните произшествия, удължаването на светлата част на денонощието усъвършенства и пестенето на сила, като разрешава на хората да употребяват по-малко сила за осветление на своите предприятия и домове. Противоположни изследвания настояват, че спестената сила по време на лятното часово време се компенсира от по-голямото ползване на сила през по-тъмните есенни и зимни месеци.

Плюсове и минуси на промяната на времето
.
Плюсове

Домашни любимци и деца: Всеки, който има домакински любим или дете, ще ви опише за проблемите, свързани със промяната на часовниците два пъти годишно. Колкото и пъти да казвате на тригодишното дете, че получава спомагателен час сън, тъй като часовниците се връщат обратно, наподобява, че това не е от голяма важност.

Повече дневна светлина в края на зимния ден : На 21 декември, най-късият ден в годината, слънцето във Ванкувър залязва в 16:16 ч. В свят с непрекъснато лятно часово време слънцето би залязло в 17:16 ч., което дава на множеството хора най-малко малко слънчева светлина след работа.

Подобряване на здравето: Много от групите, взели участие в изследването, се базират на възходящия брой проучвания по отношение на режима на сън и сърдечните пристъпи. Експертите настояват, че лишаването от сън може да докара до инфаркт. Смяната на часовото време се прави единствено два пъти годишно, само че последствията от нея могат да останат за някои хора към седмица. От Island Health желаеха от държавното управление на Британска Колумбия да извърши " обзор на евентуалното влияние на препоръчаната смяна, ориентиран към здравето ".

Минуси

Ходенето на децата на учебно заведение в тъмнината: На 21 декември слънцето изгрява в 8:05 ч. При непрекъснато лятно време слънцето изгрява в 9:05 ч., което значи, че утринните разходки до учебно заведение и пътуванията до работа ще се правят на мрачно.

Проблеми с контрола на лавините: Асоциацията на ски зоните в западната част на Канада твърди, че запазването на непрекъснатото лятно часово време ще се отрази на работещите навън през зимата повече от всяка друга група. Допълнителният час утринен мрак би могъл да забави по-специално контрола на лавините, защото работата би трябвало да се прави на дневна светлина, с цел да се оценят вярно рисковете за хората, дивата природа и физическите уреди и инфраструктура.

Привеждане в сходство на компютърните системи: Има някои опасения от страна на бизнес общността, че компютърните системи, програмирани да превключват два пъти годишно, няма да могат да се оправят с смяната, в случай че тя се случи малко преди плануваната промяна на часовниците.

Откъсване от естествения свят: Алиансът на водачите на морски каяци в Британска Колумбия се тормози, че непрекъснатото лятно часово време ще ни откъсне от естествения свят. Групата твърди, че общоприетото часово време е системата за време, която в по-голяма степен се основава на действителния свят, в който живеем.

Как да помогнем на тялото ни да свикне със промяната на времето
.
За множеството от нас самата промяна на времето не се отразява на здравето ни. Някои хора съвсем не осъзнават акомодацията на тялото си и може просто да се усещат малко изтощени и раздразнителни.

Но за други хора тя може да е забележителна. Отнасяйте се с почитание и осъзнайте, че вашите прекарвания не са идентични с тези на другите, изключително на тези, които може да имат скрити здравословни проблеми. 

Колко време е належащо на тялото ви да се приспособява?

Смяната на времето несъмнено може да наруши съня и циркадния темп. На циркадните ритми и ритъма на съня им е належащо малко " време за закъснение ", с цел да преминат към различен режим. Промяната на времето може да повлияе на режима на сън и бодърстване в продължение на 5 до 7 дни. Затова мислете за една седмица напред.

5 съвета за пригаждане към промяната на времето

Много от тези препоръки са чудесни за всяко време на годината, само че обърнете особено внимание на дните към промяната на часовото време. 
Лягайте си и ставайте едновременно. Спете най-малко седем часа в деня преди и след смяната. Липсата на сън кара тялото да складира мазнини. Въпреки че е изкушаващо да останете да спите по-късно или да измененията навиците си, най-добре е да запазите непрекъснатото време за лягане. Колкото повече се придържате към нормалния си режим, толкоз по-бързо тялото ви ще се приспособява към смяната на времето.
Започнете да планирате авансово. Няколко дни авансово последователно регулирайте времето за сън и пробуждане, като измествате времето за лягане с 15 до 20 минути всяка вечер. Това оказва помощ на тялото ви да прави постепенни промени и да се приспособява по-бавно.
Практикувайте положителни привички преди лягане. В дните след промяната на часовото време откажете кофеиновите питиета 4 до 6 часа преди лягане. Избягвайте алкохола вечер. Ако спортувате, избягвайте тренировки в границите на 4 часа преди лягане, тъй като повишението на телесната температура може да затрудни заспиването.
Ако знаете, че мъчно понасяте измененията във времето, би трябвало да избягвате електрониката покрай времето за лягане, най-малко няколко дни по-късно. Високоинтензивната светлина на електрониката пречи на мелатонина - хормон, който провокира унесеност. Светлината подтиква мозъка ви и затруднява заспиването по същия метод, по който го прави слънчевата светлина. Освен това изключете тв приемника и вземете книга. Вземете топъл, а не парещ душ. Приглушете осветлението. Отпуснете се. 
Хранене. Яжте повече протеини и по-малко въглехидрати. В дните към промяната на времето яжте по същото време или даже малко по-рано. За да улесните прехода, преместете времето за хранене с 15 минути напред за няколко следващи дни.
Цикълът на съня и методът на хранене си въздействат взаимно. Не преяждайте. Също по този начин, в случай че ви се прииска да закусите, хапнете закуска с високо наличие на протеини вместо на въглехидратиОпитайте плодове с фъстъчено масло или сирене с пукнатини. Отидете да пазарувате риба, ядки и други източници на протеини за вечеря тази седмица! Избягвайте тестените произведения и заредените с въглехидрати закуски!
Набавете си повече светлина! Излезте на открито и се изложете на утринна слънчева светлина в неделята след промяната на часовото време, с цел да регулирате вътрешния си часовник. По-кратките часове на деня се отразяват на настроението и енергийните ни равнища, като понижават серотонина. Намерете време за утринна или ранна следобедна разходка на открито, когато слънцето е на открито. Опитайте се да употребявате кутия за светлинна терапия или алармена лампа, която се осветява, когато се разсъните. 
През есента и зимата след работа е мрачно. Помислете за пренасяне на всички извършения навън за времето, когато можете да получите слънчева светлина; можете ли да излезете на открито за малко утринна светлина, даже в случай че би трябвало да се завиете? 
Вземете си къса сънливост. Някои хора може и да не са съгласни, само че в случай че започнете да трупате часове без сън, по-безопасно и по-здравословно за организма ви е да се отдадете на къса сънливост, в сравнение с да продължите без сън. Направете къса сънливост (не повече от 20 минути), с цел да възстановите изгубените часове сън;
Не подремвайте обаче дълго. Може да е потребно да излезете на открито на естествена слънчева светлина, с цел да подскажете на тялото си и да помогнете за пренастройването на вътрешния си часовник
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР